WingTsun

Sijo Yip Man en Bruce Lee

Yip Man en Bruce Lee

WingTsun is een zelfverdedigingssysteem uit China.

 

Grootmeester Yip Man wordt veelal gezien als de vader van de stijl, al ligt de oorsprong verder in het verleden. In zijn leven heeft Yip Man tal van leerlingen onderwezen. Leerlingen die uiteindelijk zelf ook de stijl weer hebben overgedragen aan hun leerlingen. Bruce Lee is zonder twijfel de beroemdste student van Grootmeester Yip Man. Mede dankzij Bruce Lee is er veel aandacht ontstaan voor WingTsun kung fu en is het wereldwijd één van de populairste vormen van zelfverdediging.

WingTsun is volgens de geschiedenis ontwikkeld door een vrouw. De stijl is er op ontwikkeld om effectief te zijn zonder het gebruik van (veel) kracht en energie.  Hierdoor is WingTsun ook uitermate geschikt voor mensen die minder krachtig of atletisch zijn. Beoefenaars van WingTsun zijn dan ook zeer verschillend. Iedereen kan deelnemen omdat kracht niet de hoofdrol speelt. Mannen, vrouwen, jongeren, ouderen, ze kunnen zich er allemaal in ontwikkelen.

 

Naast de lichamelijke training van de zelfverdediging besteden we ook aandacht aan psychische training, het vooruit zien, het vermijden van conflicten of dreigende situaties en natuurlijk het fysiek omgaan met dergelijke situaties.

 

De belangrijkste kenmerken van WingTsun:

► No-nonsense zelfverdediging: simpel en efficiënt.
► Krachtloos: om kunnen gaan met kracht.
► Toegankelijk: jong, oud, man, vrouw, iedereen kan het beoefenen.
► Toepasbare principes: zowel fysiek als mentaal.